Ingrediente
-
250 g + Faina
-
50 g Zahar pudra
-
125 g Unt / rece, cubulete
-
Sare
-
1 buc. Oua
-
1 Lingura Lapte
-
Pentru Arome - la alegere
-
Coaja de la 1 Lamaie
-
Coaja de la 1 Portocala
-
1 lingurita Extract de Vanilie
-
0.5 lingurita Nucsoara
-
0.5 lingurita Scortisoara
-
Tools
-
Forma de 25 cm
-
Bile de ceramica / sau boabe de fasole
Descriere Reteta
Desi este un aluat lipicios – de la zaharul pudra – rezultatul este un biscuite nisipos si crocant. Yam! Tocmai de aceea poate fi folosit si la Biscuiti!
Ingredientele le gasesti ONLINE:
Preparare
1
Done
|
AluatIntr-un bol amesteca cu Faina cu Zaharul pudra, cu Untul rece cubulete si cu putina Sare. Si acum cu degetele amesteca bine Untul cu restul compozitiei. Doar cu varful degetelor sa nu incalzesti Untul, trebuie sa rezulte un aluat sfarimicios, nu legat. Bate oul, si impreuna cu putin lapte si toate aromele alese de tine, adauga-l in bol. Amesteca-le pe toate bine impreuna, dar nu exagera cu framantatul! Rastoarna aluatul pe blatul presarat cu Faina si intinde o foaie de aproximativ 2 - 3 cm. |
2
Done
20 min.
|
Aluat la FrigiderInveleste foaia de aluat in folie alimentara si bag-o in frigider pentru 20 de minute. Lasa blatul cu faina asa cum este, mai ai nevoie de el. Intre timp te poti ocupa de Umplutura pe care ai ales s-o folosesti la tarta. |
3
Done
|
Aluat in forma de tartaScoate aluatul din frigider si desfa-l din folie. Daca a stat mai mult de 30 minute la rece, dai un pic de timp sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp unge forma de tarta cu ulei cu ajutorul unei pensule si pune-o deoparte. Pe blatul cu faina intinde din nou o foaie de aluat, de data asta pana ajunge cam la 0,5 cm. O sa ai o surpriza placuta aici, deoarece aluatul este acum mult mai bine legat, mai dens si mai uniform. Si mai galben? Rasuceste aluatul pe sucitor (sau pe rasucitor, haha!) si du-l deasupra formei de tarta. De-rasuceste incet si lasa aluatul sa cada in forma. Cu degetele preseaza bine toate canturile, taie razant cu cutitul surplusul de aluat si inteapa fundul tartei cu o furculita in mai multe locuri. Mai e nevoie de un trick pentru ca si fundul tartei sa ramana drept: bilele ceramice pentru copt sau boabe de fasole puse in tarta, ca greutate. |
4
Done
|
Optional: Forma de tarta la frigiderInca o tura de aer rece va face tarta sa-si mentina forma in cuptorul incalzit. E un pas optional, dar de multe ori de ajutor. |
5
Done
10 min.
|
Coacere in orb 180 CScoate tarta din frigider si pune bilele sau boabele de fasole in ea. Va sta in cuptor asa vreo 10 min. |
6
Done
10 min.
|
Coacere cu umplutura sau faraIa tarta din cuptor, scoate greutatile si adauga umplutura pe care ai ales-o. Sau coace-o goala inca 10 minute si o vei umple dupa aceea cu sarlote, gemuri sau fructe. |
7
Done
|
Tarta la racitScoate tarta din cuptor si las-o sa se raceasca. |