Ingrediente
-
PENTRU ALUAT
-
400 g + Faina / + aprox. 100 g
-
1 cub Drojdie
-
1 lingurita Zahar
-
1 Lingura Lapte
-
2 Oua
-
125 ml Lapte
-
60 g Unt
-
60 g Zahar
-
0.5 lingurita Sare
-
1 lingurita Extract de Vanilie
-
PENTRU UNS
-
1 Galbenus
-
3 lingurite Lapte
-
PENTRU SIROP
-
1 pahar Apa / 250 ml
-
100 g Zahar
-
Coaja de la 1 Lamaie
-
1 lingurita Extract de Vanilie
-
PENTRU ORNAT
-
3 Linguri Miere
-
100 g Nuca
Descriere Reteta
Mi-am promis demult ca voi face niste Mucenici moldovenesti mai consistenti si mai buni decat Mucenicii de post (Reteta) pe care i-am facut in anii trecuti. Desi i-am copt mereu mari si frumosi, ornati si aromati, gustul painii dulci cerea mereu parca ceva mai multa savoare…
Unde mai pui ca aflu ca anul asta, in 2019, Postul Pastelui nu cuprinde si ziua de 9 martie – cand sunt Mucenicii, asa ca si cei care de obicei tin post se pot bucura acum de Mucenici grasi si frumosi, care nu sunt de post!
Reteta mea este din nou calculata pentru 8 Mucenici mari, care imi incap perfect pe o tava, dar daca vrei sa faci mai multi, regleaza portiile la ingrediente si vei avea automat calculul pentru numarul vrut de tine de Mucenici.
Hai sa mancam cei mai buni Mucenici! Mana pe Oua, pe Unt si pe Lapte, si la treaba! : )
Nu uita ca-ti poti cumpara ingredientele ONLINE:
Preparare
1
Done
10 min.
|
MaiaPune intr-un vas incapator toata Faina, iar in mijlocul ei fa o gropita. Pune acolo Drojdia proaspata sfaramata, putin Zahar si putin Lapte. Lasa sa stea vreo 10 de minute. |
2
Done
|
AluatIncepe sa amesteci Drojdia cu Faina si cand simti ca nu mai ai ce amesteca adauga Ouale, Laptele, Untul, Zaharul, putina Sare si Vanilia. Amesteca bine pana se omogenizeaza. Nu-ti face probleme daca aluatul e inca lipicios, acopera vasul cu un prosop de bucatarie si lasa-l la dospit. |
3
Done
1 ora
|
La dospitLasa aluatul la dospit intre 30 - 90 de minute, in functie de cum iti pica bine. |
4
Done
|
Framantat + FormeScoate aluatul din vas si pune-l pe masa de lucru cu Faina extra la indemana. Incepe sa il framanti si mai adauga treptat Faina pana cand vei putea modela aluatul usor. Imparte aluatul in 8 - 10 bucati si din aceste bucati formeaza niste suluri lungi de aluat. Lipeste capetele, formeaza 8-turile imediat si aseaza fiecare forma de Mucenic pe o tava. |
5
Done
30 min.
|
Din nou dospitDupa ce ai toti mucenicii in tava, acopera-i cu prosopul de bucatarie si lasa-i din nou la dospit pentru jumatate de ora. Eu ii las aici cuminti in tava pana pregatesc celelalte ingrediente si siropul. Cand sunt gata cu restul, dau drumul la cuptor si apoi ung Mucenicii cu Galbenus. |
6
Done
|
Pregateste restul + SiropIn primul rand ma ocup de Galbenus, pe care in bat un pic cu Laptele si pregatesc pensula pentru uns. Apoi ma ocup de Sirop: pun Apa cu Zaharul la fiert si dupa ce da in clocot, las sa se raceasca putin. Apoi adaug Coaja de Lamaie rasa si putina Vanilie. Mai am grija de Nuca, pe care de data asta am tocat-o cu cutitul, pentru a avea bucati mai mari si mai apetisante de Nuca pentru ornat. |
7
Done
|
Unge MuceniciiDupa ce termini toate pregatirile, da drumul la cuptor la 190 C si unge Mucenicii deja crescuti in tava, cu Galbenus. |
8
Done
25 min.
|
La cuptor |
9
Done
|
Mucenici insiropati si ornatiDupa ce s-au copt lasa-i sa se raceasca putin pentru a-i putea manui cu mana. Ia fiecare Mucenic in parte si tavaleste-l in sirop, apoi aseaza-l din nou pe tava. Cand ii ai pe toti insiropati unge-i cu Miere si tavalaleste-i si in Nuca. Aseaza-i pe un platou si fa-le o poza! Sau mai bine gusta. |