Ingrediente
-
Pentru Aluat
-
400 g + Faina
-
1 lingurita Sare
-
1 lingurita Zahar
-
7 g Drojdie
-
250 ml Apa / 1 pahar
-
Coaja de la 1 Lamaie
-
Pentru Sirop
-
500 ml Apa / 2 Cups / 2 pahare
-
3 Linguri Zahar
-
1 Lingura Scortisoara
-
1 Lingura Esenta de Rom
-
Pentru ornat
-
1 Lingura Miere
-
80 g Nuca / Nuca rasa
-
60 g Zahar
-
1 lingurita Scortisoara
-
Tools
-
Tava mare
-
Vas incapator / pentru 2 Mucenici
-
Pensula
Descriere Reteta
Pentru Mucenici pentru fiert vezi Reteta: Mucenici fierti in Sirop →
Mucenicii Moldovenesti nu sunt niste Gogosi la cuptor, ci mai degraba un aluat simplu de Paine, indulcit cu Miere si imbracat in Nuca si Scortisoara. Cu ocazia asta sa subliniem ca… si Painea simpla e de post, la fel ca Mucenicii ce se fac traditional.
Mucenicii fac parte din traditia ortodoxa, 9 martie fiind ziua celor 40 de sfinti, in cinstea carora, conform datinei, se inchina 40 de pahare de vin si se servesc 40 de Mucenici.
Cand eram copil bunica mea ii facea cu sfiintenie in fiecare an, iar eu ii mancam cu drag dimineata, alaturi de un pahar cu lapte. Ii facea mari, ca cei din poza si presara mereu Zahar tos peste Nuca rasa, zaharul dandu-le niste sclipiri simpatice.
Stiind ca si mama ii mai face, m-am hotarat sa-i cer Reteta! „Neaparat cu Rom!” mi-a zis ea. Si asta mi-a sunat chiar Romaneste!
Au iesit exact asa cum ii stiam eu!
Iti poti cumpara ingredientele ONLINE ca sa castigi timp:
Preparare
1
Done
|
AluatIntr-un vas mare amesteca Faina cu Sarea si intr-un vas mai mic Drojdia cu Zaharul si cu o lingurita de Apa calduta, apoi toarna compozitia cu Drojdie peste Faina si incepe sa amesteci cu o spatula, turnand paharul de Apa treptat, pana se leaga un aluat. Adauga si Coaja de Lamaie si mai framanta un pic. |
2
Done
30 min.
|
Aluat la odihnaAcopera vasul cu un servet textil si lasa-l sa stea jumatate de ora. |
3
Done
|
Aluat in forma de 8-uriPregateste tava mare sa o ai la indemana. In functie de tava pe care o ai, ori ii pui hartie de copt, ori o tapetezi cu Faina. Scoate aluatul din vas si pe un blat presarat cu Faina, framanta-l din nou. Daca ti se pare bine legat, e timpul sa formezi un sul lung din aluat si sa-l imparti in 8 bucati, cu un cutit. Pune toate bucatile de aluat sub acelasi servet textil si pastreaza o bucata cu care incepi formarea primului Mucenic. Framanta pe rand fiecare bucata de aluat inca o tura individual si apoi formeaza cate un sul lung cam de 40 cm, din fiecare bucata. Uneste capatele de aluat, formeaza un oval cu lipitura la mijloc si invarte jumatate din oval, astfel incat lipitura sa ajunga dedesubt. Daca invarti invers, nu-i nimic, intoarce-l in mana si pune-l frumos pe tava, cu lipitura ascunsa. Doar la primul e mai greu! La ultimul 8 esti expert. |
4
Done
30 min.
|
Mucenici la dospit in tavaRaman asa in tava si acoperiti din nou cu servet, inca jumatate de ora, timp in care mai cresc un pic si se aseaza frumos pe locul lor. |
5
Done
25 min.
|
Mucenici la cuptor - 190 CIncinge cuptorul si baga tava pentru aproximativ 25 de minute. Verifica din timp daca s-au copt in interior - cu o tepusa de lemn pentru frigarui sau cu o scobitoare. Nu-i lasa pana se rumenesc, vor avea coaja tare si se vor insiropa mai greu. Coaja moale, interior facut! |
6
Done
|
Siropul si NucaIntr-un vas in care vor incapea linistit la insiropat 2 Mucenici odata, pune 2 cani de Apa, 3 linguri de Zahar, o lingura de Rom si una de Scortisoara, si pune vasul pe foc, pana da in clocot, apoi stinge focul, acopera vasul si lasa-l deoparte. Toaca sau rade cam 80g de Nuca (daca nu o ai asa deja), si amestec-o intr-un vas mai adanc cu 60g de Zahar si o lingurita de Scortisoara. Intr-un vas foarte mic pune cele 2 linguri de Miere si pune pensula aproape. |
7
Done
|
Mucenici impodobitiScoate Mucenicii din cuptor si lasa-i sa se raceasca pentru cateva minute. Intre timp pune vasul cu Sirop din nou pe foc, dar pe foc mic. Cand Siropul incepe sa fie fierbinte baga cate 2 Mucenici in vas si lasa-i cam 3-4 minute pe fiecare parte, pentru a se insiropa. Sau mai mult daca simti nevoia. Scoate-i cu o paleta si pune-i la loc pe tava. Mierea va avea rol de lipici pentru Nuca, asa ca ia pensula si unge cu Miere toata partea vizibila a Mucenicilor dupa ce i-ai insiropat. Ia apoi fiecare Mucenic in parte si tavaleste-l prin amestecul cu Nuca. Cand pare ca nu mai ai cu ce sa-i imbraci, ajuta putin amestecul cu degetele sa ajunga si pe laterale. Cantitatile sunt calculate la fix, nimic in plus, nimic in minus, totul e ok si n-avem risipa. Cei mai buni Mucenici din lume sunt atunci cand sunt calzi... ! So, grab one right away! And... |
2 Comentarii Ascunde Commentariile
Anul acesta nucile au asteptat cuminti sa fie sparte si curatate, faina mai asteapta si acum la temperatura camerei, dar… Raceala asta de sezon m-a tinut departe de bucatarie. Ba am mai pus la cale si o intalnire cu colege de liceu de acum 57 de ani la care eu imi propusesem sa duc ca in fiecare an – mucenici!
N-a fost sa fie, dar descrierea ta mi-a umplut sufletul de arome si miresme (neaparat cu rom) si am trait bucuria savurarii unui mucenic cald, pufos, si inchinand doar un pahar (restul de 43 le las barbatilor) pentru tine si retetele tale simple usoare, la indemana oricui. Continua cu succes ❤️❤️❤️❤️❤️
Multumesc! Noroc si sanatate!