Ingrediente
-
250 ml Apa
-
14 g Drojdie
-
1 Lingura Zahar
-
1.5 lingurite Sare
-
400 g + Faina / 3.5 Cups
-
Pe deasupra
-
1 buc. Albus
-
6 Linguri Susan
-
Presara Sare
Descriere Reteta
Dupa cum vezi timpul de preparare a acestor Painici este destul de lung, dar asa se intampla cu aluaturile care trebuie sa stea la dospit. In plus chiflele mai trebuie si fierte inainte. Dar in final merita tot efortul! Nu rezista prea mult nemancate!
Tocmai pentru ca se mananca repede, dar si pentru ca e atata deranj sa le pregatesti, cateodata merita sa le faci in cantitate dubla – timpul in cazul asta nu se dubleaza si practic castigi timp. Ele tin oricum bine cateva zile bune. Aluatul il poti pregati si pune la dospit in acelasi timp. Apoi poti coace Painicile in 2 tavi in cuptor sau poti fierbe jumatate din ele in timp ce prima tura se afla la copt.
Alege varianta care ti se potriveste si treci la treaba.
Iti poti cumpara ingredientele pentru Reteta ONLINE:
Preparare
1
Done
|
Pregateste AluatulFoloseste Apa calduta si amestec-o cu Zaharul si cu Drojdia. Las-o sa stea vreo 3 minute sa se activeze Drojdia. Intr-un vas mare amesteca jumatate din cantitatea de Faina cu Sarea si apoi adauga amestecul cu Drojdie. Amesteca pana se combina bine si adauga treptat si restul de Faina in amestec. Aluatul trebuie sa fie bine legat si nelipicios. Pe o suprafata presarata cu Faina framanta aluatul 3-4 minute si mai adauga Faina daca e necesar. |
2
Done
60 min.
|
DospitPune aluatul inapoi in vas si acopera-l. Va sta la dospit pana isi dubleaza volumul, cel putin o ora. |
3
Done
10 min.
|
ChifleDupa dospit ia aluatul si framanta-l un pic sa-i iasa aerul si sa se restranga. Formeaza din aluat un cilindru lung din care vei taia 12 bucati egale. Din bucatile de aluat formeaza 12 bile bine legate, apasandu-le cu palmele in timp ce le formezi. Pune-le imediat ce le faci, pe rand, sub un servet curat de bucatarie, sa nu se usuce si sa se odihneasca 5 minute. |
4
Done
15 min.
|
Formeaza chifleleIncepe sa formezi chiflele in forma de Bagels, adica cu gaura in mijloc. Pentru asta infinge degetul mare in mijlocul unei bile de aluat pana patrunzi aluatul. Apoi largeste si niveleaza gaura cu degetele. Aseaza chiflele formate pe o tava cu hartie de copt, acopera-le si lasa-le sa stea inca 10 minute. |
5
Done
|
Apa la fiertIntre timp pune 3 litri de Apa la fiert, intr-o oala incapatoare. Cand incepe sa fiarba Apa, da focul mai mic. Pune 3-4 painici la fiert. Intoarce-le dupa 1 minut pe partea cealalta si mai lasa-le 1 minut. Scoate-le cu o paleta, scurge-le de Apa si aseaza-le din nou pe tava. In timp ce continui sa fierbi si restul chiflelor, bate Albusul de Ou si unge cu o pensula suprafata celor gata fierte, apoi presara Susan si Sare pe ele. Tot acum poti da drumul la cuptor, la 180 C. |
6
Done
35 min.
|
La cuptorBaga tava cu chifle la cuptor, unde vor sta cam 35 de minute. Nu ar fi rau sa verifici spre final daca chiflele sunt coapte si in partea de jos. Cateodata este nevoie sa le intorci si pe partea cealalta pentru a se rumeni cum trebuie. Scoate-le din cuptor cand incep sa se maroneasca. |