Ingrediente
-
2 litri Apa
-
Coji si cotoare de la 4 Gutui
-
La sfarsit
-
150 g Zahar / 3/4 Cup
Descriere Reteta
Stiam de la mama ca Pelteaua de Gutui se face ca prin minune! Ca are agenti gelifianti naturali si ca se leaga imediat. Si ca se prepara din resturi, adica din cotoare si coji de Gutui.
Cum in fiecare toamna imi cumpar Gutui si fac Compot proaspat (Reteta), cred ca a sosit timpul sa NU mai arunc cotoarele si sa la pun la treaba intr-un nou experiment.
Bun. Experimentul reusit si toata lumea fericita. Deja s-au uns in nestire felii de paine cu unt, pentru a mai turna niste Peltea calduta deasupra…
E interesant cum, din 4 Gutui mari, mi-au iesit 3 borcane de Compot si unul intreg de Peltea! Borcan de Peltea pe care puteam sa nici nu-l am daca aruncam cojile si cotoarele de Gutui. Nu mai fac asa. Adica clar mai fac Jeleul asta delicios de cate ori am ocazia!
N-ai timp de piata? Iti poti cumpara Gutuile ONLINE:
Preparare
1
Done
|
PregatesteUmple o oala cu 2 litri de Apa. Spala bine Gutuile si apoi decojeste-le. Pune cojile direct in oala cu Apa. Taie Gutuile pe laterale pana ajungi la cotor. Bucatile de Gutuie pot ajunge in alta oala pentru un Compot sau o Marmelada. Sau de ce nu, le poti manca crude cu putin Zahar. Cotoarele taie-le in bucatele mai mici si elimina toate partile inchise la culoare pe care le gasesti. Nu elimina semintele. Si cotoarele ajung in oala cu Apa. |
2
Done
40 min.
|
La fiertPune oala pe un foc mediu si las-o sa fiarba cam 40 de minute - sau pana se inmoaie toate bucatile si le poti zdrobi cu o furculita. Dupa ce s-au inmuiat bine, eu le-am pasat cu zdrobitorul de cartofi. |
3
Done
10 min.
|
Strecurat si iar la fiertStrecoara tot amestecul de resturi intr-un alt vas, arunca resturile, adauga Zahar in zeama de Gutui si pune zeama din nou pe foc pentru vreo 10 minute sau pana se ingroasa si se inchide la culoare. |
4
Done
|
La borcanDupa ce Pelteaua e gata, toarna-o in borcan si pune-i capacul. La noi n-a stat capacul prea mult timp pus si nici borcanul n-a ramas prea mult timp plin. Asta e. In cateva zile facem Peltea din nou... proaspata e cea mai buna! |