Reteta de 3 Cozonaci mici, draguti si pufosi

Reteta de 3 Cozonaci mici, draguti si pufosi

Salveaza in reteua ta sociala sau trimite pe mail:

Sau copiaza link-ul de mai jos:

Ingrediente

Regleaza Portii:
Pentru aluat
1 kg Faina
50 g Drojdie Drojdie proaspata
200 g Unt Topit
4 buc. Galbenus
500 ml Lapte
200 g Zahar
3 plicuri Zahar vanilat
Zeama de la 1 Lamaie
Coaja de la 1 Lamaie
0.5 lingurita Sare
Pentru umpluturi
4 Linguri Nuca
4 Linguri Rahat
4 Linguri Ciocolata
3 Linguri Stafide
2 Linguri Seminte de Mac
Peste Cozonaci
1 lingurita Unt
3 Linguri Zahar
2 Linguri Seminte de Mac
Pentru ornat
200 g Ciocolata
1 Lingura Confetti de zahar
Tools
3 Tavi de Cozonac 25 cm
Hartie de copt

Ingrediente

  • Pentru aluat

  • Pentru umpluturi

  • Peste Cozonaci

  • Pentru ornat

  • Tools

Descriere Reteta

Acestia sunt primii Cozonaci facuti de mine impreuna cu fata mea. Ne-am dedicat o zi intreaga inainte de Pasti in care sa ocupam bucataria cu ingrediente dulci, cu muzica in surdina si cu ceaiuri calde alaturi. Ca o sarbatoare!

Am pornit cu curaj sa incropim primii Cozonaci, pentru ca nu avea cum sa fie mai greu decat a face Paine de casa. Iar o Paine se face chiar foarte usor, vezi Reteta de Paine mica si rapida.

E mai mult de lucru la pregatirea umpluturii decat la framantatul aluatului si cred ca ne-a luat mai mult timp sa decidem ce bunatati punem in fiecare si cum ii ornam, decat i-a luat aluatului sa creasca frumos acolo, retras intr-un colt.

So, intr-o zi intreaga am reusit sa punem la cale 3 Cozonaci pufosi si gustosi, sa gatim de pranz si sa mancam linistite, sa coacem Cozonacii in cuptor si sa facem ordine in bucatarie in urma lor, sa degustam Cozonacii calzi si… sa alergam dupa un autocar in care se aflau parintii mei prin Bucuresti in drum spre Grecia, pentru a le oferi si lor cateva felii din Cozonacii facuti de noi in premiera. Chiar am mai avut timp sa ne plimbam cu cainele intr-un parc departe de casa noastra!

Ce vreau sa zic este ca nu e chiar asa de greu sau complicat sa faci Cozonaci acasa. Daca n-ai facut niciodata, Curaj!

• • •

Si pentru ca la Cozonaci ai nevoie de multe ingrediente pe care nu le ai de obicei acasa si ai nevoie de Faina si Zahar in cantitati mai mari, fa-ti viata mai usoara si comanda-le ONLINE! Daca e in preajma Sarbatorilor, comanda-le din timp.

Faina   Zahar   Lapte   Unt   Oua   Drojdie   Stafide aurii   Rahat fructe   Seminte de mac   Nuca online   Lamaie

Preparare

1
Done

Pregateste ingredientele

Pregateste toate ingredientele si separa-le pe cele pentru umplutura - de care te vei ocupa cat sta aluatul la dospit.

2
Done

Aluat de Cozonac

Pune Faina intr-un vas mare si in mijloc marunteste Drojdia proaspata. Adauga langa Drojdie 2 lingurite de Zahar si 2 Linguri de Lapte. Amesteca cu o spatula Drojdia cu Zaharul si cu Laptele in mijlocul Fainii si las-o cateva minute sa se activeze.

Intre timp topeste 200 g de Unt si toarna-l intr-un alt vas sa se raceasca. In Untul asta topit ne vom inmuia mainile in timp ce framantam aluatul si astfel il SI adaugam treptat in compozitie, SI vom framanta mai usor.

Incalzeste Laptele cu Zaharul si cu Zaharul vanilat si lasa-l la racit.

Adauga peste Drojdie Laptele indulcit si aromat si 4 Galbenusuri batute usor. Amesteca tot aluatul pana se leaga si apoi adauga Zeama de Lamaie, Coaja de Lamaie si putina Sare.

Inmoaie mainile in Untul topit si framanta bine aluatul cateva minute. Da! Cateva minute! Nu e nevoie sa te spetesti, dospitul isi va face treaba de chimie utila Cozonacului, oricum! Dupa ce ai framantat destul - e legat si omogen, incorporeaza tot Untul topit in aluat.

3
Done
60 min.

Prima tura de dospit

Acopera vasul cu un servet de bucatarie si lasa-l la dospit cam o ora. Daca il lasi 2 ore, e si mai bine!

4
Done

Umpluturi

Cat sta aluatul la dospit marunteste Nuca si Rahatul si rade pe razatoare Ciocolata alba. Nuca prajeste-o putin intr-o tigaie sau in cuptor. Pune-le pe toate alaturi de celelalte ingrediente pentru umplutura.

5
Done

Cozonaci impletiti

Imparte aluatul in 3 bucati si lasa bucatile sub servet in continuare. Ia cate o bucata de aluat, framant-o un pic si imparte-o si pe ea in 2 bucati. Din fiecare bucata intinde cate o foaie de aluat, putin mai lunga decat lungimea tavii. Presara pe foi diverse bunatati: Nuca, Mac, Rahat, Stafide, Coaja de Lamaie, bucati de Ciocolata si ce mai vrei tu, in ce combinatii vrei.

Ruleaza foile din laterale si pune-le pe o foaie de copt, cate doua, paralel. Uneste capetele la cele 2 suluri de aluat presand usor cu mana, iar apoi impleteste rulorile, sigiland din nou capetele. Cu ajutorul foii de copt muta impletiturile de Cozonac in cate o tava.

6
Done
30 min.

Tura 2 de dospit

Dupa ce ai asezat frumos toti Cozonacii in tavile lor, unge suprafata lor cu putin Unt topit si presara deasupra, pe doua dintre ele, Seminte de Mac si putin Zahar. Lasa la dospit inca 30 de minute, timp in care poti sa dai drumul la cuptor - la 180 C. In tavi vor mai creste un pic, iar rulorile plate se vor umfla si vor deveni curbate.

7
Done
60 min.

Cozonaci la cuptor

Baga tavile in cuptor pentru aproximativ 1 ora sau pana se rumenesc usor. Daca nu esti sigur ca s-au copt bine, verifica interiorul cu un betisor de lemn de frigarui. Sunt bine-copti daca betisorul iese curat dupa ce ai intepat adanc Cozonacii cu el.

ATENTIE:

Cozonacii la cuptor vin la pachet cu un miros a-me-ti-tor! :)

8
Done

Cozonaci la racit

Cu cat se racesc mai bine Cozonacii cu atat mai usor poti sa tai felii din ei.

9
Done

Cozonac ornat cu Ciocolata alba

Dupa ce s-au copt Cozonacii, scoate-i din cuptor, scoate-i din tavi cu hartia de copt cu tot, si las-i la racit.

Intre timp topeste Ciocolata alba intr-un vas peste baie de aburi, amestecand incontinuu in ea. Toarna Ciocolata topita peste un Cozonac si las-o sa se scurga pe margini. Orneaza cu Bomboane colorate sau cu Nuca.

Pe aceasta cu Ciocolata lasa-l sa i se intareasca glazura. Dar pe restu' ii poti gusta deja!

Dana Dumitrescu

Inainte sa se apuce de gatit, Dana nu stia sa faca mai nimic in afara de Cartofi prajiti, o Friptura aruncata in cuptor si o Salata din cruditati... Tot ce invata nou si toate retetele pe care le experimenteaza sunt postate pe Brunchy.ro. Site-ul este creat special pentru a-si pune in ordine retetele, dar si pentru a inspira alti oameni in gatitul practic, de zi-cu-zi.

Retete si Articole  »

Scrie un Comentariu

Vegetables are a must on a diet. I suggest carrot cake, zucchini bread and pumpkin pie.Jim Davis

Brunchy
iti recomanda produse si alimente ONLINE: