Ingrediente
-
Aluat tarta
-
250 g + Faina
-
120 g Unt / rece
-
50 g Zahar pudra
-
1 praf de Sare
-
1 buc. Oua
-
1 Lingura Lapte
-
Crema de Lamaie
-
1 Cup Lemon curd
-
3 Linguri Amidon
-
1 Cup Apa
-
sau
-
1 Cup Apa
-
3 linguri Amidon
-
50 g Zahar
-
3 buc. Lamaie
-
Coaja de la 3 buc. Lamaie
-
3 buc. Galbenus
-
50 g Unt
-
Bezea
-
4 buc. Albus
-
220 g Zahar
-
3 picaturi Colorant alimentar
-
Tools
-
Forme de tarte 15 cm
Descriere Reteta
Aveam de gand de mult sa fac clasica tarta cu Lamaie si Bezea, aveam si cateva notite si cateva linkuri interesante pentru asta. Dar ma asteptau acolo.
In timpul Sarbatorilor de Iarna rugasem un prieten care venea de la Londra sa-mi aduca o Revista Jamie, pentru ca nu aveam asa ceva.^^ Prietenul meu a fost super inspirat si mi-a adus, pe langa Jamie Magazine, si Yearbook-ul revistei – care contine cele mai tari Retete publicate intr-un an. Creme de la creme. Nah lectura pentru vacanta de iarna! M-am pus pe ele.
Dupa ce le-am citit din scoarta-n scoarta, in Yearbook pe la sfarsit, dau de Reteta Lemon curd & Meringue, etichetata ca Popular Pudding. And it pushed me into the kitchen, right away!
In casa era agitatie, prietenii beau Vin rosu… ce stiu sigur e… ca am facut tartele intr-o mare veselie! Merci de imbold, Jamie Magazine. Si merci Andy, pentru Reviste! Okay, bun si Vinul rosu! :))
Preparare

1
Done
|
Aluat de tartaPune intr-un vas rece Untul rece (repetare intentionata) si Faina si amesteca-le cu varful degetelor pana devin ca un nisip. Pune si Zaharul pudra si Sarea si omogenizeaza. Sparge Oul deasupra si dupa ce il incorporezi si pe el, regleaza aluatul cu un pic de Lapte. Unge formele de tarta cu Ulei si pune-le la indemana. Da si drumul la cuptor la 190 C. Presara Faina pe masa si intinde acolo o foaie din aluat de grosime 5 mm. Taie cercurile potrivite pentru formele de tarta si muta-le in forme. Preseaza sa mulezi aluatul bine, taie cu un cutit aluatul de sus in exces si cu degetele apasa pe laterale, sa intre bine, pe unde e forma ondulata si sa se ridice un pic din aluat in sus, peste marginea formei. In cuptor tartele se vor lasa un pic. |
2
Done
15 min.
|
Tarte la cuptorGaureste cu o furculita fundul fiecarei tarte si baga-le in cuptor pentru 15 minute. |
3
Done
|
Crema de LamaieDaca folosesti Lemon curd (Reteta), amesteca-l cu Amidonul si adauga-i Apa. Pune totul pe un foc mediu si lasa-le sa fiarba cateva minute, pana obtii un sos gros. Daca faci Crema de Lamaie de la zero, incepe cu Amidon + Zahar si adauga treptat Apa. Apoi adauga Zeama de Lamaie si Coaja si pune-le foc. Fierbe tot cateva minute, pana se ingroasa. Ia vasul de pe foc si adauga treptat Galbenusurile, amestecand cu un tel. Dupa ce le-ai incorporat pune vasul din nou pe foc, din nou amestecand, pentru vreo 2 minute. La sfarsit stinge focul si adauga Untul, incorporandu-l cu miscari circulare. |
4
Done
|
Tarte cu cremaDupa ce sunt gata tartele, lasa-le sa se racesca, la fel cum si Crema ar fi bine sa nu fie fierbinte. Toarna Crema de Lamaie in tarte si pune-le la rece pana e gata Bezeaua. |
5
Done
|
BezeaBate cele 4 Albusuri pana devin o spuma tare, ori cu mixerul ori cu telul. Bate in continuare in timp ce adaugi incet Zaharul. La final vei avea o spuma lucioasa, care isi pastreaza forma. Ia jumatate din Bezea si pune-o in alt vas, daca vrei s-o colorezi. Pune 2 - 3 picaturi de colorant alimentar si amesteca Bezeaua cu grija si doar circular, pana se uniformizeaza culoarea - dar asta chiar nu e obligatoriu. |
6
Done
|
Orneaza cu Bezea |
7
Done
10 min.
|
Tarte din nou la cuptorDe data asta cu cuptorul la 150 C baga tartele aproape gata in cuptor, sa se gateasca si Bezeaua. La mine au stat vreo 10 minute, pastrandu-si frumos culoarea. |
