Ingrediente
-
Pentru Crema
-
75 g Faina
-
350 ml Lapte
-
150 g Unt
-
130 g Zahar
-
1 lingurita Extract de Vanilie
-
1 praf de Sare
-
Pentru Blaturi
-
350 g Faina
-
2 Linguri Cacao
-
1 lingurita Praf de copt
-
1 praf de Sare
-
300 g Zahar
-
250 ml Ulei
-
3 buc. Oua
-
2 lingurite Extract de Vanilie
-
1 lingurita Colorant alimentar / Gel rosu
-
350 ml Lapte batut
-
1 lingurita Bicarbonat
-
1 lingurita Otet de Mere
-
Pentru ornat
-
1 caserola Capsuni
-
Tools
-
Vas cu coada pentru crema
-
Vas mare pentru aluat
-
Mixer
-
Forma de tort 25 cm
-
Hartie de copt
-
Forma inimioare
-
Betisoare
Descriere Reteta
Anul trecut cand am lansat site-ul Brunchy, pentru a sarbatori momentul, am facut niste Cupcakes cu Capsuni foarte interesante in compozitie. Pentru ca acele Cupcakes au fost foarte apreciate in vreme de primavara, dar si de Valentine’s day, am promis ca Reteta care sta la baza lor, adica aluat de Velvet cake si Crema din lapte, va crea si reprezenta tortul de aniversare Brunchy, intr-o forma sau alta, in fiecare an!
Cum este primul an de aniversare am simtit nevoia sa-i dau forma unui tort clasic, rotund, cu 2 blaturi si cu un strat de crema. L-am facut mai devreme decat trebuia, pe neasteptate. Am profitat de un weekend in care am avut casa plina de prieteni si le-am pregatit o surpriza: Tortul Brunchy! Asa ca am sarbatorit in avans, cu ei.
Ma bucur foarte mult cand fac bucurii.^^ Normal ca ma bucur si cand surprizele sunt primite cu entuziasm! Si apoi mancate cu bucurie. Iar in aceste momente feedback-urile pe care le tin minte mult timp sunt cele neobisnuite, venite de la prietenii de la care ma astept cel mai putin.
Azi, de la Vlad: Gasesc pe Brunchy reteta de la crema? – Da. De ce? Vrei s-o pui pe… biscuiti? – Pai, cam da…
Iti poti cumpara ingredientele pentru aceasta Reteta ONLINE:
La multi ani, Brunchy!
Preparare
1
Done
|
CremaCrema are nevoie de timp de stat in frigider, asa ca ea e prima de care ne ocupam. Practic ne ocupam de o parte din crema, in prima faza fierbem doar Laptele cu Faina. Pune un vas cu coada pe un foc mediu, toarna acolo putin Lapte si toata Faina. Amesteca cu o spatula incontinuu, sa incorporezi Faina si adauga pe parcurs tot Laptele. Aici trebuie sa ai grija la cocoloase, de aceea adaugi Laptele treptat. Cand amestecul incepe sa bolboroseasca pe foc, da focul mai mic si continua sa amesteci inca 1 minut sau 2. Stinge focul si lasa deoparte sa se raceasca. |
2
Done
|
PregatesteDecupeaza 2 forme rotunde din hartie de copt cu diametrul de 25 cm, cat are tava. Pune una dintre hartii in tava si da drumul la cuptor la 180 C. Pregateste-ti toate ingredientele pentru blaturile de tort si masoara cantitatile. Tot acum pune vasul cu crema in frigider. |
3
Done
|
Blaturile de tortIntr-un vas mare vei amesteca tot aluatul, dar intr-un vas mai mic amesteca prima parte a ingredientelor, adica Faina, Cacaua, Praful de copt si putina Sare. In vasul mare incepe sa mixezi cu mixerul Zaharul cu Uleiul. Cu rabdare mixeaza vreo 3 minute. Apoi adauga pe rand Ouale, mixand de fiecare data dupa fiecare Ou. Pune si Vanilia si mai amesteca putin. Daca folosesti culoare, acum e timpul s-o adaugi. Dupa ce ai un amestec rosu si frumos incepe sa incorporezi jumatate din amestecul de Faina si apoi jumatate din Laptele batut. Apoi restul de Faina si restul de Lapte batut. La sfarsit chimia interesanta: amesteca intr-un pahar Bicarbonatul cu Otetul si lasa-l sa sfaraie 1 minut. Toarna imediat Bicarbonatul in aluat si amesteca cu o spatula pana se omogenizeaza totul. Toarna jumatate din aluat in tava si scutura tava lovind-o de masa, astfel aluatul se va nivela. Da, toarna jumatate dupa ochi, nu trebuie sa iasa perfect, ci bun si vesel! Iti dau totusi un sfat: prima data toarna ceva mai mult aluat. Partea a doua care isi va astepta randul va creste putin mai mult ca prima, dovada ca Bicarbonatul inca lucreaza. Astfel echilibrezi straturile. |
4
Done
20 min.
|
La cuptorBaga tava in cuptor pentru aprox. 20 de minute. Verifica la sfarsit prin apasare cu degetul daca aluatul este copt. Daca e inca lipicios mai lasa-l 5 minute. |
5
Done
20 min.
|
La cuptor din nouDupa ce primul blat e gata, scoate-l din tava si lasa-l la racit. Pune a doua foaie de copt in tava si toarna restul de aluat. Iar la cuptor 20 de minute. |
6
Done
|
Crema + CapsuniCu mixerul amesteca bine Untul si Zaharul pentru crema, vreo 3 - 4 minute. Scoate sarlota din frigider si adaug-o in amestec, mixand inca 3 - 4 minute. La sfarsit pune Vanilie si putina Sare si mai amesteca putin. Capsunile taie-le felii de vreo 5 mm si decupeaza inimioare din ele. Infige inimioarele pe betisoare, pastreaza resturile pentru crema si pastreaza Capsunile intregi pentru servit. |
7
Done
|
OrneazaAseaza primul blat de tort pe un platou rotund. Intinde crema pe el - mai intai intr-un strat subtire si apoi cu inca un strat. Aseaza deasupra cremei felii si bucatele de Capsuni ramase de la decupat. Pune al doilea blat deasupra - cu partea dreapta sus si cu partea curbata in jos - si preseaza usor, apoi egaleaza marginile cremei atat cat se poate. Si la sfarsit betisoarele. Ideal ar fi sa pui atatea inimioare pe bat, cate felii intentionezi sa tai din tort. Tortul asta se poate imparti in 8, in 10 sau in 12 felii mai subtiri. Noi am fost 7 - fosti si actuali brasoveni, asa ca am pus doar 7 inimioare. |
8
Done
|
Serveste |
6 Comentarii Ascunde Commentariile
Imi place foarte mult rigurozitatea retetelor care se imbina foarte frumos cu modul spumos de a le prezenta. De aici se vede un alt talent. Sa stii ca in afara de Radu Roman, nici Sanda Marin sau Costica Bacalbasa nu au fost asa colorati in exprimare in textele si retetele din cartile lor.
Te rog sa nu te opresti, tine-o tot asa si rezultatele or sa apara mai repede sau in timp!!! Te iubesccccc!!!!!
Multumesc! M-ai facut sa zambesc cu comparatiile.
Mi se tot spune ca scriu frumos si eu nu prea inteleg de ce… Scriu pur si simplu asa cum as vorbi cu cineva, cu voce tare, direct. Poate ca vorbesc colorat… ? Ca de scris… nu-mi dau silinta, vreau doar sa fie coerent. Si s-ar putea sa vorbesc colorat – prin comparatie cu alti oameni, dar fac asta doar ca sa exprim mai bine ce vreau sa zic. Uneori cuvintele sunt prea seci si nu poarta nuante sau sentimente cu ele.
Nu ma opresc, n-am cum, mai am multe retete din anii trecuti de adus pe site si multe experimente noi de incercat.
Si eu te iubesc! 🙂
„si cuvintele sunt seci” cel mai fain citat 🙂
„spumos” cat de frumos!
Da, si eu va iubesc! 🙂 La multi ani si la cat mai multe felii de tort impreuna!
Merci, Cikita! Torturi, dar si cupcakes! ^^