Carte Hungarian Cookbook de Károly Gundel, o carte valoroasa cu retete unguresti, cumparata dintr-un magazin de suveniruri
Vara trecuta, cand mi-am petrecut cateva zile in Budapesta cu familia, am fost impresionata de bucataria ungureasca si de aromele interesante ce pluteau pe strazile pietonale, pline de restaurante. Inainte de plecare am zis sa-mi iau o carte cu retetele lor traditionale, cea mai simpla, cea mai mica, sa descopar un pic ce se mai ascunde in bucataria lor in afara de Paprika.
Am intrat intr-un magazin de Suveniruri si mi-am ales rapid o carte cu retete unguresti. Abia acasa am aflat cat de norocoasa am fost… am ales un autor consacrat, un bucatar renumit cu multe restaurante in Budapesta interbelica si cu multe creatii proprii de retete – Károly Gundel.
Numele Gundel este renumit in Budapesta cum e Sacher in Viena.
Prefata cartii este un deliciu in sine. Ai sfaturi de gatit si de folosire a ingredientelor chiar de la autor, cu povesti despre cultura Ungariei, despre obiceiurile de mancat si despre tehnicile folosite in bucatarie in vremea aceea.
How to brown onions and to use paprika.
De fapt, sfaturi utile – si la care uneori nu te astepti, gasesti presarate in toata cartea, printre retete. Si am mai aflat ceva! Numele de Gulyás este folosit gresit in multe tari pentru majoritatea mancarurilor cu Paprika! Gulasul unguresc este o Supa, nu o tocanita, cum e Pörkölt si Paprikás. Good to know.
Cand voi incerca retetele astea si poate si altele din carte, le vei gasi aici: Cuisine Ungaria
• • •
Prezentare Gundel Restaurant, Budapesta