Ingrediente
-
1 Lingura Untura
-
2 buc. Ceapa Rosie
-
2 Linguri Paprika
-
500 g Carne de Vita / cu grasime, taiata cuburi
-
1 Lingura Sare
-
4 catei Usturoi
-
2 lingurite Chimen / macinat
-
1 litru + Apa
-
300 g Cartofi
-
2 buc. Rosii
-
2 buc. Ardei Verde
-
Pentru Csipetke
-
80 g + Faina
-
1 buc. Oua
-
Sare
-
Pentru Ornat
-
2 buc. Ceapa Verde
-
1 buc. Ardei Verde
-
Tools
-
1 oala mare cu capac
-
Sau
-
1 tigaie mare + Capac + 1 oala mare
Descriere Reteta
Este o mancare traditionala ungureasca, facuta dupa o Reteta veche din cartea lui Károly Gundel. E interesant ca in Reteta originala nu gasim Morcovi. Si se foloseste Untura! Poate tocmai de aceea, si impreuna cu Chimenul aromat si cu muuulta Paprika, Gulyás-ul facut dupa aceasta Reteta nu este o simpla tocanita in zeama de supa, ci are acel gust si acel miros tipic si imbietor de mancare ungureasca!
Desi as incadra-o tot la categoria Retete-Orchestra este mai mult o aruncare continua la cos de la tocatorul care are mereu de lucru, in oala de pe foc!
In plus, la sfarsit se fac din mers si Paste fainoase proaspete, acele Csipetke traditionale, care sunt niste ciupituri de aluat pe care le arunci direct in supa.
E mult de lucru, dar iti zic… merita TOT efortul!
Si pentru ca ai nevoie de multe ingrediente pentru Reteta asta, fa-ti viata mai usoara si cumpara-le ONLINE:
Iti recomand sa aliniezi toate ingredientele pe masa, in ordinea pe care o gasesti in lista de ingrediente.
Preparare
1
Done
|
Untura + Ceapa + Paprika + Carne + SareAi putea sa gatesti totul intr-o oala mare de la inceput pana la sfarsit, dar e mai eficient daca folosesti pentru prima parte de gatit o tigaie si apoi, cand incepi sa adaugi Apa, sa transferi totul intr-o oala mare. Daca n-ai Carne speciala de Gulas, ma refer - taiata cuburi, pregateste-o acum. Pune tigaia pe foc mic cu 1 Lingura de Untura si lasa Untura sa se topeasca putin. Toaca repede cele 2 Cepe si adauga-le in tigaie, pentru 2-3 minute. Amesteca in tigaie pe parcurs si cand Ceapa devine translucida, adauga 2 Linguri de Paprika. Acum amesteca viguros, invarte bine Ceapa in Paprika! Adauga bucatile de Carne si o lingurita de Sare si amesteca-le si pe ele cu totul. Pune un capac tigaii, las-o la foc mic, si intoarce din cand in cand Carnea, sa se rumeneasca pe toate partile. Per total, cu tot cu Carnea rumenita frumos, pasul asta dureaza cam 15 - 20 minute, pe slow cooking. |
2
Done
|
Pregateste LegumeleAi timp acum sa cureti Cartofii, sa-i tai in bucati mai mici, sa eliberezi Rosiile si Ardeii de seminte si apoi sa le toci marunt. Dar nu uita sa mai invarti Carnea. |
3
Done
|
Usturoi + Chimen (+ Apa)Curata Usturoiul si toaca-l marunt. Poti folosi Seminte de Chimen ca in reteta originala, dar acum gasesti si Chimen gata macinat. Daca ai Seminte, toaca-le putin. Dupa ce Carnea s-a rumenit, adauga Usturoiul si Chimenul in tigaie, amesteca din nou si lasa-le impreuna cu capacul pus vreo 5 minute. Adauga putina Apa, doar daca ti se pare necesar, daca nu mai este deloc zeama in tigaie. |
4
Done
|
Adauga LegumeleAdauga Cartofii, Rosiile si Ardeii in tigaie, si amesteca-le cat sa le acoperi cu Sos. Pune capacul si lasa-le 5 minute la inabusit. |
5
Done
|
Oala de supa la fiertAcum ar fi momentul sa transferi continutul tigaii intr-o oala mare si sa adaugi Apa pana acoperi toate ingredientele. De data asta pe foc mediu spre mare, chiar fierbem Supa. Le lasi la fiert cam 15 minute, pana se patrund bine Cartofii. |
6
Done
|
CsipetkeAmesteca cu o furculita si apoi cu o spatula 80g de Faina cu 1 Ou, pana devine un aluat. Framanta putin aluatul si intinde-l intr-o foaie pe un blat pudrat cu Faina. Ciupeste cu 2-3 degete si rupe bucatele mici din aluat si cand le termini, pudreaza-le cu Faina. Adauga-le si pe ele in supa, in ultimele 5 minute de fiert. Mai multe despre aceasta metoda traditionala ungureasca de a face paste pentru supa, gasesti aici: Reteta Csipetke Supa sau ca Garnitura. |
7
Done
|
Si ceva Crud!Stinge focul la supa, mai presara putin Chimen pentru impresie artistica deasupra si lasa oala sa se racoreasca cateva minute. Cand supa ajunge in farfurie, dupa o regula Brunchy de baza pe care sper ca ti-o insusesti, adauga si ceva crud: Ardei verde si Ceapa verde tocata! |
2 Comentarii Ascunde Commentariile
Dupa descrierea ta sprintena, pare floare la ureche sa gatesti gulasul! Un mic sfat, chimenul de la sfarsit, daca il coci un pic in tigaie inainte de a orna gulasul cu el ii da o savoare subtila! 👍
Chimenul are mult farmec in reteta asta, tocmai de aceea l-am folosit si cand era mancarea pe foc, si la sfarsit… neprihanit! Pentru savoare ceva mai fresh. Dar si pentru mirosul care invita oamenii la masa!