Un Gulas adevarat are Paprika afumata, Chimen aromat si Csipetke proaspete
Si este o Supa!

Un Gulas adevarat are Paprika afumata, Chimen aromat si Csipetke proaspete

Salveaza in reteua ta sociala sau trimite pe mail:

Sau copiaza link-ul de mai jos:

Ingrediente

Regleaza Portii:
1 Lingura Untura
2 buc. Ceapa Rosie
2 Linguri Paprika
500 g Carne de Vita cu grasime, taiata cuburi
1 Lingura Sare
4 catei Usturoi
2 lingurite Chimen macinat
1 litru + Apa
300 g Cartofi
2 buc. Rosii
2 buc. Ardei Verde
Pentru Csipetke
80 g + Faina
1 buc. Oua
Sare
Pentru Ornat
2 buc. Ceapa Verde
1 buc. Ardei Verde
Tools
1 oala mare cu capac
Sau
1 tigaie mare + Capac + 1 oala mare

Ingrediente

  • Pentru Csipetke

  • Pentru Ornat

  • Tools

  • Sau

Descriere Reteta

Este o mancare traditionala ungureasca, facuta dupa o Reteta veche din cartea lui Károly Gundel. E interesant ca in Reteta originala nu gasim Morcovi. Si se foloseste Untura! Poate tocmai de aceea, si impreuna cu Chimenul aromat si cu muuulta Paprika, Gulyás-ul facut dupa aceasta Reteta nu este o simpla tocanita in zeama de supa, ci are acel gust si acel miros tipic si imbietor de mancare ungureasca!

Desi as incadra-o tot la categoria Retete-Orchestra este mai mult o aruncare continua la cos de la tocatorul care are mereu de lucru, in oala de pe foc!

In plus, la sfarsit se fac din mers si Paste fainoase proaspete, acele Csipetke traditionale, care sunt niste ciupituri de aluat pe care le arunci direct in supa.

E mult de lucru, dar iti zic… merita TOT efortul!

• • •

Si pentru ca ai nevoie de multe ingrediente pentru Reteta asta, fa-ti viata mai usoara si cumpara-le ONLINE:

Carne de vita   Paprika afumat   Rosii proaspete   Cartofi   Usturoi   Ardei gras   Ceapa verde   Ceapa   Chimen   Faina   Oua

Iti recomand sa aliniezi toate ingredientele pe masa, in ordinea pe care o gasesti in lista de ingrediente.

Preparare

1
Done

Untura + Ceapa + Paprika + Carne + Sare

Ai putea sa gatesti totul intr-o oala mare de la inceput pana la sfarsit, dar e mai eficient daca folosesti pentru prima parte de gatit o tigaie si apoi, cand incepi sa adaugi Apa, sa transferi totul intr-o oala mare. Daca n-ai Carne speciala de Gulas, ma refer - taiata cuburi, pregateste-o acum.

Pune tigaia pe foc mic cu 1 Lingura de Untura si lasa Untura sa se topeasca putin. Toaca repede cele 2 Cepe si adauga-le in tigaie, pentru 2-3 minute. Amesteca in tigaie pe parcurs si cand Ceapa devine translucida, adauga 2 Linguri de Paprika. Acum amesteca viguros, invarte bine Ceapa in Paprika! Adauga bucatile de Carne si o lingurita de Sare si amesteca-le si pe ele cu totul. Pune un capac tigaii, las-o la foc mic, si intoarce din cand in cand Carnea, sa se rumeneasca pe toate partile.

Per total, cu tot cu Carnea rumenita frumos, pasul asta dureaza cam 15 - 20 minute, pe slow cooking.

2
Done

Pregateste Legumele

Ai timp acum sa cureti Cartofii, sa-i tai in bucati mai mici, sa eliberezi Rosiile si Ardeii de seminte si apoi sa le toci marunt. Dar nu uita sa mai invarti Carnea.

3
Done

Usturoi + Chimen (+ Apa)

Curata Usturoiul si toaca-l marunt. Poti folosi Seminte de Chimen ca in reteta originala, dar acum gasesti si Chimen gata macinat. Daca ai Seminte, toaca-le putin.

Dupa ce Carnea s-a rumenit, adauga Usturoiul si Chimenul in tigaie, amesteca din nou si lasa-le impreuna cu capacul pus vreo 5 minute. Adauga putina Apa, doar daca ti se pare necesar, daca nu mai este deloc zeama in tigaie.

4
Done

Adauga Legumele

Adauga Cartofii, Rosiile si Ardeii in tigaie, si amesteca-le cat sa le acoperi cu Sos. Pune capacul si lasa-le 5 minute la inabusit.

5
Done

Oala de supa la fiert

Acum ar fi momentul sa transferi continutul tigaii intr-o oala mare si sa adaugi Apa pana acoperi toate ingredientele. De data asta pe foc mediu spre mare, chiar fierbem Supa. Le lasi la fiert cam 15 minute, pana se patrund bine Cartofii.

6
Done

Csipetke

Amesteca cu o furculita si apoi cu o spatula 80g de Faina cu 1 Ou, pana devine un aluat. Framanta putin aluatul si intinde-l intr-o foaie pe un blat pudrat cu Faina. Ciupeste cu 2-3 degete si rupe bucatele mici din aluat si cand le termini, pudreaza-le cu Faina. Adauga-le si pe ele in supa, in ultimele 5 minute de fiert.

Mai multe despre aceasta metoda traditionala ungureasca de a face paste pentru supa, gasesti aici: Reteta Csipetke Supa sau ca Garnitura.

7
Done

Si ceva Crud!

Stinge focul la supa, mai presara putin Chimen pentru impresie artistica deasupra si lasa oala sa se racoreasca cateva minute.

Cand supa ajunge in farfurie, dupa o regula Brunchy de baza pe care sper ca ti-o insusesti, adauga si ceva crud: Ardei verde si Ceapa verde tocata!

Dana Dumitrescu

Inainte sa se apuce de gatit, Dana nu stia sa faca mai nimic in afara de Cartofi prajiti, o Friptura aruncata in cuptor si o Salata din cruditati... Tot ce invata nou si toate retetele pe care le experimenteaza sunt postate pe Brunchy.ro. Site-ul este creat special pentru a-si pune in ordine retetele, dar si pentru a inspira alti oameni in gatitul practic, de zi-cu-zi.

Retete si Articole  »

2 Comentarii Ascunde Commentariile

Dupa descrierea ta sprintena, pare floare la ureche sa gatesti gulasul! Un mic sfat, chimenul de la sfarsit, daca il coci un pic in tigaie inainte de a orna gulasul cu el ii da o savoare subtila! 👍

Chimenul are mult farmec in reteta asta, tocmai de aceea l-am folosit si cand era mancarea pe foc, si la sfarsit… neprihanit! Pentru savoare ceva mai fresh. Dar si pentru mirosul care invita oamenii la masa!

Scrie un Comentariu

We don’t understand why eating real, healthy food has to be such a Big Fucking Deal.Thug Kitchen

Brunchy
iti recomanda produse si alimente ONLINE: