Ingrediente
-
Pentru blat
-
250 g Unt
-
200 g Zahar
-
4 buc. Oua
-
250 g Faina
-
7 g Praf de copt
-
2 lingurite Extract de Vanilie
-
4 lingurite Cardamon
-
1 praf de Sare
-
Sirop
-
100 ml Apa
-
1 Lingura Zahar
-
1 Lingura Lamaie
-
Crema
-
300 g Crema de Branza / Mascarpone! :)
-
1 Lingura Zahar pudra
-
2 Linguri Gem de Capsuni
-
Decorare
-
400 g Pasta de zahar
-
100 g Zahar pudra
-
Tools
-
Tavi rotunde 25 cm
-
Cerc de taiat biscuiti
-
Compas
-
Facalet
Descriere Reteta
Este un tort care se rezuma la: Sponge Cake + Cardamon + Crema de branza, imbracat intr-un vinyl.
Pe cat pare de simplu, pe atat de sofisticat a devenit! Asta pentru ca a trebuit sa improvizez din mers cand… Crema de branza nu era cea corecta, fiind cam acra am temperat-o cu Gem de Capsuni… Dupa gust era necesar mai mult Cardamon macinat decat aveam eu si m-am trezit ca macin niste seminte de Cardamon, rezultand o aroma mai intensa… Blaturile de tort au stat cam mult in cuptor si a trebuit sa le insiropez serios, aici am pus si Lamaie… Trebuia sa scad la fiecare etapa cantitatea de Zahar, avand in vedere ca il imbracam intr-un strat destul de gros de Pasta de Zahar… Am tot improvizat din mers.
In final a iesit un tort super-echilibrat la gust si cum spuneam, sofisticat. Si de design sunt foarte multumita, metoda din cap s-a potrivit cu cea din practica, Yes! Iar dupa feedback-ul primit de la cei ce l-au devorat si de la cei care nu mananca tort de obicei, dar l-au incercat, se pare ca… tocmai am facut cel mai bun tort din viata mea!
Pornind de la ideea ca trebuie sa avem ingredientele corecte si suficiente cand ne apucam de o reteta, am reglat din nou reteta, dar fara sa ma indepartez prea mult de la intamplarile care au determinat folosirea unor ingrediente sau metode.
Have fun making it!
Cumpara-ti toate ingredientele pentru Reteta ONLINE:
Preparare
1
Done
|
PregatesteImbraca 2 tavi rotunde de 25 cm cu hartie de copt, pregateste platoul pentru tort si da drumul la cuptor la 180 C. |
2
Done
|
BlaturiIntr-un bol amesteca Faina, Praful de copt, Cardamonul, Sarea si Vanilia. In altul bate cu un mixer Untul cu Zaharul vreo 5 minute. Adauga si Ouale si Faina treptat in amestec. Si gata aluatul pentru blat. |
3
Done
20 min.
|
La cuptorImparte aluatul in cele 2 tavi si baga-le la cuptor impreuna sau pe rand, timp de 20 minute. |
4
Done
|
SiropulPune intr-un ibric 100 ml de Apa la fiert, impreuna cu o lingura de Zahar si una de Zeama de Lamaie. Amesteca siropul si cand Apa da in clocot opreste focul. |
5
Done
|
CremaBate cu mixerul Crema de Branza pana devine pufoasa. Adauga Zaharul pudra si amesteca bine. Pune si putin Gem de Capsuni si amesteca cu o spatula doar un pic, sa ramana cu un aspect marmorat, daca vrei. |
6
Done
|
Blaturi + Sirop + CremaScoate blaturile din cuptor si lasa-le la racit vreo 15 minute. Aseaza un blat pe farfurie sau pe platou si insiropeaza-l cu vreo 4 - 5 linguri de sirop. Aplica crema deasupra, niveland-o cu un cutit plat. Aseaza al doilea blat pe crema, apasand un pic si reglandu-l sa stea cat mai drept. Insiropeaza-l si pe acesta cu siropul ramas. Pune tortul neimbracat in frigider pana termini imbracamintea lui. |
7
Done
|
Pasta de ZaharPe un blat pe care presari Zahar pudra - pentru a nu se lipi Pasta in timp ce o prelucrezi, intinde o foaie mare si rotunda din materialul Verde, cu grosime de 2 - 3 mm si cu diametru 40 cm, aproximativ. Si cu materialul Verde ai terminat deocamdata. Din materialul Mov creaza un cerc mic, pe care il gauresti in mijloc cu ajutorul unui pai gros. |
8
Done
|
MontajAcum urmeaza partea distractiva! Tot cu Pasta de Zahar! Scoate si tortul din frigider, sa-l imbraci. Ia un facalet sau un sucitor si ruleaza pe el cercul mare Verde. Du-te cu el deasupra tortului, la marginea de sus si incepe sa derulezi usor, lasand pasta sa se aseze pe tort. Estimeaza de la inceput daca e pusa corect, e mai usor sa o corectezi acum cand este sub control, calare pe facalet. Dupa ce ai pus-o, apasa pasta pe la colturi si indreapta marginile. Acum partea si mai distractiva! Cu un compas traseaza cercuri concentrice sau continue pe suprafata tortului, avand grija sa nu apesi prea tare si nici sa nu te grabesti. Cand esti multumit de rezultat, netezeste cu degetul dungile care ies in evidenta si, tot cu degetul o sa faci un mic truc. Pentru ca dungile sa fie vizibile, le trebuie un contrast... Iar daca te-ai gandit la Zahar pudra, sa stii ca nu e o idee buna! Zaharul se va topi - va fi absorbit de Pasta de zahar si va disparea vizual. Asa ca vei folosi Faina! Un praf de Faina pe deget si trecut peste dungi. Voila! Daca mijlocul tortului a fost torturat de compas, nu e problema! Putin netezit locul si aplicat cercul Mov, acolo! Unge cercul Mov cu putina Apa, pentru a se lipi cum trebuie. Noi am servit tortul pe un platou rotitor, pentru un efect maxim de disc invartit! |
Un Comentariu Ascunde Commentariile
Nemaipomenit! Poti sa faci un singur blat si sa-l tai in doua. Ideea cu vinilul este grozava pt. o aniversare si pt. iubitorii nostalgici (asa ca mine) de muzica redata fidel pe vinil! 👍👍👍👍👍🍰🍰🍰🍰🍰❤️❤️❤️❤️❤️