Ingrediente
-
1 kg Cartofi
-
200 g + Faina
-
150 g Zahar
-
400 g Pesmet / Preparat cu Zahar si Scortisoara
-
20 de Prune
-
Scortisoara
Descriere Reteta
Mai intai sa va spun cum prepar eu Pesmetul acasa. Cel din comert mi se pare prea grisat si oricum nu e acceptat in familia mea. Pentru ca mama mea facea Galustele cu prune cu Pesmet din paine densa de cartofi cu coaja groasa – care crontane printre dinti atunci cand e uscata si rumenita, fata mea m-a batut la cap sa le fac la fel.
Asadar folosesc Paine uscata, cu coaja cu tot, pe care o dau prin masina de tocat carne. Asa proceda si mama mea… Acum poti folosi un blender, dar ai grija sa nu il faci prea fin. Apoi rumenesc Pesmetul zgrimturos intr-o tigaie cu putin Unt. La sfarsit, cand inca este cald, adaug Zahar si Scortisoara si amestec.
Il pun intr-un castron in care mai tarziu voi tavali Galustele cu prune.
Cred ca stiu de ce Galustele astea au fost asa vedete in copilaria fetei mele. Cand traia mama mea, avea in curte 3 Pruni. In mijlocul Brasovului! Niste Pruni nu foarte mari, dar care toamna erau mereu plini cu fructe. Desigur ca facea si tuica din Prunele din curte, mai ales din cele cazute pe jos, dar marea majoritate era pusa in pungi si bagata la congelator.
Asa avea Prune pentru Galuste tot anu’. Iar fata mea le iubea atat de mult, incat se stia – o farfurie cu varf e pentru toata familia, iar o farfurie cu varf e numai a ei! Sa va mai spun ca si eu impart acum Galustele la fel… ?
Iti poti cumpara ingredientele pentru Galuste cu Prune ONLINE:
Preparare
1
Done
|
Fierbe CartofiiSe fierb cartofii in coaja, se curata si se zdrobesc, fie cu presa de cartofi, fie se dau pe razatoare. |
2
Done
|
AluatPiureul de Cartofi se framanta usor cu Faina si Zahar, pana se omogenizeaza. |
3
Done
|
GalusteSe pune apa la fiert cu putina Sare si se taie Prunele jumatati. Daca Prunele sunt prea acre, se presara Zahar peste ele. Cu mainile umezite se ia o cantitate din compozitie si se aplatizeaza in palma, se pune o jumatate de pruna si se formeaza o bila invartind compozitia in palma. Bilele se tavalesc obligatoriu prin Faina si in acest fel va asigurati ca nu se va sparge nici o galusca la fiert. Cand Apa fierbe se scufunda galustele in Apa in asa fel incat Apa sa le acopere. Nu se suprapun galustele. Cand se ridica la suprafata, in aprox. 5 min., se ridica cu o spumiera si se tavalesc in Pesmetul de dinainte pregatit. Din aceasta cantitate se obtin aproximativ 40 de galuste frumoase. Pofta buna! |