Ingrediente
-
1 Cup Faina / 130 g
-
0.5 Cup Apa / 120 ml
-
0.5 lingurita Drojdie / 3.15 g
-
0.5 lingurita Zahar / 2.3 g
-
0.5 lingurita Sare / 2 g
-
Pentru intins lipiile
-
2 Linguri Faina
-
Pentru copt
-
1 lingurita Ulei
Descriere Reteta
Cred ca primul tip valoros in bucatarie, pe vremea cand nu gateam, a fost de la matusa mea, Vio. Era in vizita la mine si se pregatea sa faca ceva de mancare. Ah, n-am paine! i-am zis eu. Nu-i nimic! Daca ai Faina facem imediat! a zis ea.
Eu credeam ca glumeste, dar pana sa-i zic unde e Faina, ea o gasise deja, o turnase intr-un castron si imi povestea ca nu-i trebuie decat niste Apa si o Tigaie. Oh, da, asta chiar mi-a captat atentia! Faina cu Apa s-a transformat in aluat ca prin minune, tigaia era incinsa, iar cercurile de aluat au aterizat pe rand in tigaie. A stins focul, mi-a uns o lipie cu Crema de branza, a pus niste Ceapa verde peste si mi-a zis: Ia, sa vezi ce bun e!
Asta a fost momentul meu de Wow si mai vreau! Lipie calda, Branza rece si Ceapa proaspata! O gustare mult mai buna pe Lipie decat pe Paine!
Acum o fac foarte des, imbunatatita cu Drojdie, pentru a fi mai elastica. E o Reteta pe care poti s-o faci si Fara Reteta, de data asta expresia Faina cat cuprinde, chiar se potriveste!
Si o poti face rapid, chiar si in 10 minute daca faci doar 4, cum e Reteta. In astea 10 minute ai timp sa-ti umpli primele 2 lipii cu ceva bun si sa le si mananci!
De obicei ai aceste ingrediente simple acasa, dar daca nu le ai, cumpara-le comod ONLINE:
Preparare
1
Done
|
AluatAmesteca 1 Cup Faina cu 1/2 lingurita de Sare intr-un vas si in mijlocul lor pune 1/2 lingurita de Drojdie cu 1/2 de lingurita de Zahar si cu putina Apa. Cu o spatula amesteca incet dinspre mijloc spre laterale, integrand Faina si adaugand toata Apa treptat, pana se formeaza un aluat legat. Pudreaza masa cu Faina si framanta putin aluatul pe masa. Imparte-l in 4 si formeaza din fiecare bucata o bila, apasand cu podul palmei in timp ce o formezi. |
2
Done
|
Tigaie pe focPune o tigaie pe foc mediu si adauga putin ulei, pe care il intinzi cu un servetel pe toata suprafata tigaii. |
3
Done
|
LipiiIa o bila de aluat si apoi intinde cu un facalet un cerc cat mai subtire din ea. Pune lipia in tigaie si apuca-te de urmatoarea bucata de aluat. In tigaie lasa lipiile cam 1-2 minute pe fiecare parte. E frumos ca, atunci cand intorci o lipie, incepe sa se umfle. Cu cat se umfla mai mult, cu atat ai grija sa nu se arda. Da, de aici sunt petele alea maro! Cu ochii pe tigaie si cu mainele calare pe aluatul ramas, termini cele 4 lipii in no-time. |
4 Comentarii Ascunde Commentariile
Era vara, prin 1950 si ceva. Se treierase graul, vara era in toi si eu eram in vacanta la Lucieni, la unchiul Costica si la fiul sau Gicu Stalin. Mama lui Gicu, tanti Marita se ducea la moara cu graul si venea acasa cu faina neagra. Cum ajungea acasa se apuca sa framante faina noua cu apa si sare, intr-o copaie mica, apoi facea turtite, le punea pe plita sobei din curte, noi le pandeam sa se coaca, le intorceam si asa calde le luam, saream in gradina, luam cateva rosii sau castraveti si tuleo! la garla, la Dambovita. Pana seara asta era mancarea noastra! La intoarcere ne astepta cu cartofi noi prajiti la tuci, marar verde si iar cate o turtita. Mergeam la drum la joaca cu copiii, cei mari stateau la barfa pe banca de la poarta si apoi obositi o zbugheam la culcare – unde adormeam in zumzetul rontaielii viermilor de matase, care erau pe mese langa patul nostru. A doua zi lucrurile se repetau, copilaria a fost frumoasa, ca si turtitele tale! FELICITARI pentru ceea ca faci!!! Te iubesc si va iubim! ❤️❤️❤️ Gheghe
Ce povestesti tu acolo… suna a Paradis! Cred ca sunt o norocoasa ca am avut si eu ocazia sa mananc cu prietenii din copilarie niste rosii direct din gradina si ceapa verde, doar curatata putin de pamant, si… crontz-crontz! Dar cand stii ce-ti doresti, s-ar putea sa se mai intample! 🙂 Si noi te iubim!
Daaar .. varianta extended cu drojdie cum se face :D?
La Ingrediente si la Preparare este varianta cu drojdie. Adaugi si drojdia cu zaharul peste faina, sare si apa, si framanti! Astfel se si umfla lipiile cat stau pe foc. 😉