Ingrediente
-
500 g Faina
-
10 g Drojdie
-
200 ml Lapte
-
100 g Zahar
-
1 praf de Sare
-
200 g Unt
-
4 buc. Oua
-
3 buc. Galbenus
-
2 lingurite Extract de Vanilie
-
Coaja de la 2 buc. Portocala
-
50 g Stafide
-
50 g Merisoare
-
100 g Caise / deshidratate
-
Pentru decorat
-
8 Linguri Nuca de Cocos
-
3 Linguri Sirop de Zahar
-
3 picaturi Colorant alimentar
-
150 g Pasta de zahar
-
2 Linguri Zahar pudra
-
1 Lingura Confetti de zahar
-
Carioci alimentare
-
Forme de decupat
Descriere Reteta
Ce poate fi mai delicios pentru un Targ de Craciun decat niste Mini-Panettoni pufosi, cu miros de Portocala si Vanilie, plini de Fructe deshidratate si decorati in culorile de Craciun… Acestia ajung la Weihnachtsbasar, la Colegiul Goethe, unde maine elevii se intrec in bunatati aduse de acasa.
E prima data cand folosesc aluatul de Panettone – cu Drojdie, cu Lapte si cu Galbenusuri – pentru a face muffins. Din cauza ca este un aluat de painica, s-au umflat destull de mult in cuptor si s-au crapat – cu acele crapaturi apetisante… de imediat a trebuit sa le gustam! Aproape ca imi parea rau ca vrem sa le decoram! Dar misiunea e misiune.
Cu prima ocazie voi face Mini-Panettoni pentru Micul Dejun, fara decoratiuni, copti de dimineata… Visez deja la dimineata aceea!
Nu stii de unde sa-ti iei Martipan colorat? Comanda-l ONLINE:
Si iti poti comanda si celelalte ingrediente ONLINE:
Preparare

1
Done
|
PregatireAi de pregatit Coaja de Portocale, de taiat in bucatele Caisele deshidratate, de topit Untul si de pregatit tavile de briose - pentru 20 de Mini-Panettone - cu cosulete de hartie. Si desigur, sa aduni toate ingredientele pentru Panettone aproape. |
2
Done
|
AluatIntr-un vas mare incepe cu Drojdia, putin Zahar peste Drojdie si putina Apa, sa se activeze Drojdia. Amesteca putin si lasa amestecul sa stea vreo 2 - 3 minute. Peste pune Faina, Zaharul si Sarea si amesteca-le bine. Continua cu Untul topit si incorporeaza-l cat poti. Ajuta-te si de Lapte, si de Oua si de Galbenusuri, sa formezi un aluat umed si din ce in ce mai lipicios. Cand esti multumit de aluat pune in amestec si Coaja de Portocale si Extractul de Vanilie. La sfarsit adauga si Fructele deshidratate, Stafidele, Merisoarele si Caisele. Amesteca cu spatula circular, pana se omogenizeaza totul. Acum umple tavile: pune cate-o lingura cu varf in fiecare cosulet de hartie. Nu le umple de tot, ele vor creste destul in cuptor. Si nici nu e nevoie sa le nivelezi, totul se rezolva de la sine. Daca ti se intampla, asa cum patesc si eu mereu, sa-ti curga aluat lipicios pe langa briose, direct pe tava, nu te chinui sa stergi. Vei curata tava mai usor dupa ce aluatul curs s-a copt in cuptor. |
3
Done
20 min.
|
Panettone la dospitAcum tavile vor sta cuminti, intr-un loc cald, sa dospeasca aluatul din forme. Dupa 20 de minute porneste cuptorul si mai asteapta cateva minute pana se incinge. Cu cat le tii la dospit mai mult cu atat mai bine, aici te poti juca cu timpul. |
4
Done
|
DecoratiuniCat timp sta aluatul la odihna te poti ocupa de o parte din decoratiuni. Pentru Nuca de Cocos verde am folosit un Sirop de zahar facut din 2 Linguri de Apa si 2 Linguri de Zahar, care au stat pe foc, pana s-a topit Zaharul. In Siropul de zahar am pus 3 picaturi de Colorant alimentar verde, apoi am turnat Siropul peste Fulgii de Cocos. Am amestecat cu o lingura pana s-a uniformizat culoarea. Din Pasta de Zahar alba am taiat cerculete ondulate ca baza pentru figurine si omuleti de turta dulce, din cea verde am taiat braduti si din cea rosie am taiat stelute. Bilele de zahar le-am infipt in formele taiate, ungand inainte cu o pensula inmuiata in Apa locul pentru bilute. Omuletii de turta dulce i-am pictat cu Carioci alimentare. Daca nu ai terminat toate decoratiunile si vrei sa bagi briosele la cuptor, ai timp sa continui cat vor sta la copt. |
5
Done
25 min.
|
Cuptor 170 CDa drumul la cuptor la 170 C. Dupa ce s-a incalzit, baga tavile in cuptor pentru vreo 20 de minute sau pana se rumenesc si se crapa usor. Verifica la sfarsit interiorul lor cu o scobitoare. |
6
Done
|
Mini-Panettoni decoratiDupa ce s-au copt frumos, iar mirosul ce iese din cuptor te ameteste de placere, scoate tavile si lasa-le la racit. Apoi, cu pensula in mana si cu putina Apa aproape, lipeste toate decoratiunile pe briose. |
