Ingrediente
-
Pentru fiert
-
1 litru Apa
-
Sare
-
1 buc. Morcovi
-
4 catei de Usturoi
-
600 g Pipote si Inimi
-
Ciuperci calite
-
1 Lingura Unt
-
500 g Ciuperci
-
1 praf de Sare
-
Sos Bechamel
-
50 g Faina
-
50 g Unt
-
100 ml Lapte
-
Supa de la Pipote 100 ml
-
250 g Iaurt Grecesc
-
1 lingurita Cumin
-
Pentru ornat
-
Marar
-
OPTIONAL
-
Supa concentrata de Carne
Descriere Reteta
E prima data cand fac Ciulama. Am stiut de la inceput ca vreau sa fac o Ciulama cu Pipote si Inimi de Pui, pentru ca asa o facea bunica mea, pe vremuri. Ca veni vorba, inafara de o Supa-Ciorba nici nu as stii ce sa mai gatesc cu Pipotele astea. Eu aici le stiu locul!
Cum nu prea folosesc Piper in bucatarie, am cotrobait prin sertarul cu condimente sa gasesc ceva potrivit pentru o astfel de mancare cremoasa, iar Cumin-ul a strigat cel mai tare la mine sa-l folosesc. S-a dovedit o alegere tare buna. Yumm.
Ciulamaua are la baza un Sos Bechamel cu Unt si Faina si apoi cu putin Lapte. Iar Iaurtul grecesc e folosit in loc de Smantana – l-am folosit de multe ori in Retete de mancare si imi place mult savoarea si consistenta pe care o da mancarii.
Toata treaba dureaza pana-ntr-o ora, mai ales daca in timp ce fierbi Pipotele tu calesti Ciupercile si pregatesti Sosul Bechamel.
La masa am intrebat-o pe Ana cum i se pare prima mea Ciulama, de fapt am intrebat-o daca seamana cu Ciulamaua pe care o stie ea. Si ea mi-a raspuns: E mai buna ca Ciulamaua! 🙂
Ciulamaua se face si mai usor daca cumperi ingredientele ONLINE:
O Ciulama mai buna ca... Ciulamaua.
Preparare
1
Done
40 min.
|
La fiertPune Apa cu putina Sare la fiert. Intre timp curata Morcovul si Usturoiul, taie-le in bucatele si adauga-le in Apa. Pune si Pipotele si Inimile la fiert. Vor fierbe la foc mediu cam jumatate de ora, dar intre timp te poti ocupa de restul pasilor. Aici o sa ai nevoie de o spumiera, sa aduni spuma care se formeaza in timpul fierberii, si sa o arunci. |
2
Done
|
O mica pauza sau o MamaligaIar acum poti trage un pic de timp sau poti face repede o Mamaliga! Daca nu vrei Mamaliga sunt sigura ca gasesti ceva de facut prin bucatarie, ori scoti niste vase de la spalat, ori te apuci sa pui masa. Nu de alta, dar Sosul si Ciupercile se vor gati destul de repede, asa ca le amanam putin. |
3
Done
|
CiupercileCaleste Ciupercile intr-o tigaie mare cu 1 Lingura de Unt. Pune si un capac si nu uita sa mai invarti tigaia din cand in cand, pentru ca Ciupercile sa se caleasca uniform. |
4
Done
|
SosulIn alta tigaie pune Faina si Untul pentru sos. Eu de obicei pun cantitati in volume egale, nu in greutate egala, pentru ca am observat ca asa se omogenizeaza cel mai usor, iar sosul iese mai echilibrat. Cu o spatula de silicon amesteca in Faina si in Untul topit aproape incontinuu si ai grija sa nu coci Faina prea mult, dar, bine-nteles nici prea putin nu e ok. Cand incepe sa isi schimbe culoarea ar fi bine sa te opresti si sa adaugi Laptele. Amesteca in continuare sa omogenizezi totul si sa obtii un Sos matasos. Adauga in Sos cate putin din Supa de la Pipote si omogenizeaza. Continua sa adaugi din Supa pana ajungi la consistenta pe care ti-o doresti pentru Sos. Tot aici adauga Iaurtul grecesc si putin Cumin. |
5
Done
|
CiulamaIn Sos adauga Pipotele, Inimile si Ciupercile, amesteca bine, stinge focul si pune in farfurii. Toaca putin Marar si presara-l deasupra. |